Recikliranje CFL / LED rasvjete
  • Created By : 02-Apr-2015
  • Write By: darko
  • Published In: Ekologija
  • Hits: 4433
  • Comment: 0

Recikliranje CFL / LED rasvjete

U namjeri da se stvori "zelena" i "ekološka" okolina, mnogi su već do sada zamjenili postojeću ne-ekološku rasvjetu sa ekološkom LED rasvjetom.

Iako postoji i druga vrsta ekološke rasvjete (moderne fluorescentne sijalice, visokotlačna živina, OLED rasvjeta).

Kao što je poznatno LED rasvjeta ima prosječni životni vijek 50 puta duži od klasičnih žarulja sa žarnom niti (inkadescentnih), te 6 puta duži životni vijek od štednih žarulja (CFL). Ušteda na potrošnji električne energije im je do 80%, pa čak i u pojedinim slučajevima do 90%. S druge strane jednostavniji i sigurniji je proces recikliranja LED rasvjete u odnosu na starije generacije rasvjete (ne sadržavaju živu).

 

Recikliranje CFL rasvjete

Kompaktne fluorescentne žarulje (CFL, tzv. štedne žarulje) sadrže malenu količinu žive (manje od 5mg), što je nekoliko puta manje žive nego u nekih drugim proizvodima koje koristimo kod kuće, poput termometara i baterija. Kupovinom fluo-kompaktnih žarulja s nelomljivim vanjskim kućištem rješava se potencijalna opasnost utjecaja žive na okoliš u slučaju loma žarulje.

Na pakiranju CFL žarulje nalazi se adresa internet stranice na kojoj proizvođač detaljnije objašnjava način pravilnog odlaganja slomljene žarulje. Poput mnogih elektroničkih otpada, nove žarulje ne bi se smjele odlagati sa običnim kučanskim otpadom, već u posebno namjenjene prostore za odlaganje elektroničkog otpada.

U SAD-u postoje timovi za čišćenje i dezinficiranje prostora onečišćenog razbijenom CFL žaruljom. Pogledajte ispod:

Svakako treba obratiti pažnju na oznaku

koja označava sljedeće: Ne bacajte proizvode sa navedenom oznakom kao nerazvrstani gradski otpad, već ih odlažite na zato predviđena mjesta!

 

Recikliranje LED rasvjete

LED rasvjeta ne sadrži živu ni druge opasne sastojke pa je samim time sigurniji proces recikliranja. S druge strane posjeduju RoHS certifikat (obavezan za komercijalnu prodaju LED rasvjete) kojim se dokazuje tehnička ispravnost proizvoda, posebice jer se njime dokazuje da proizvod ne sadrži opasne materijale koji ugrožavaju okolinu. S obzirom na to mogu se reciklirati na isti način kao što je slučaj sa inkadescentnom rasvjetom (žarulje sa žarnom niti), tj. standardni otpad koji ide na reciklažu.
Međutim kao ekološki osvješćena osoba radije odabiremo lokalno poduzeće za odvoz takve vrste otpada koji odvode otpad na posebna mijesta za recikliranje.
Postoji i način dostavljanja neispravne LED žarulje osobno na lokaciju gdje je kupljena žarulja, gdje se kasnije zbrinjava takva vrsta otpada (IKEA prakticira takav način zaprimanja i zbrinjavanja otpada). 

Sačuvajmo naš planet pravilnim odlaganjem otpada!

Kontakt firme za odvoz otpada u RH možete pronaći na linku ispod:

http://ekosinergija.hr/image/data/pavblog/KONTAKTI-I-ADRESE_firmi-za-odvoz-otpada.pdf